Lasagne

  • Bereiding.

  • 4 personen,
  • De Lasagne bestaat in feite uit een lekkere Bolognese (gehakt) saus, bechamelsaus en lasagnebladen en kan je rustig een dag van tevoren maken in grote schalen of bakblikken en alvast garen in de oven. Eventueel invriezen na het garen is ook mogelijk.
  • De hoeveelheden zijn best rekbaar. Wil je meer groente in de saus, een drogere of juist natter lasagne... prima! Pas het recept naar behoefte aan.
  • Op de dag van serveren weer even oppiepen op 190 graden gedurende een 30 minuten in een voorverwarmde oven. In de magnetron kan ook natuurlijk.

Bolognesesaus maken

  • De ui, knoflookwortel, bleekselderij en knoflook aanfruiten in de olijfolie en rustig laten garen. 
  • Aanvullen met 1 blikje tomatenpuree (even meebakken om te ontzuren),
  • Italiaanse kruiden toevoegen (Tijm en/of Rozemarijn en Laurierblad),
  • Een scheut wijn toevoegen en laten verdampen,
  • Mengsel uit pan halen en vervolgens,
  • Gehakt rul bakken,
  • Peper en zout naar smaak toevoegen,
  • Nu kan dit (sofrito)mengsel + gehakt vermengd worden met de tomatensaus,
  • Blokje runderbouillon toevoegen,
  • Ongeveer 30 minuten laten pruttelen op laag vuur met deksel op de pan en op smaak controleren,
  • Bechamel saus.

  • Roomboter smelten,
  • 0,5 ui snipperen en toevoegen en glazig bakken,
  • De bloem toevoegen en al roerend garen,
  • De koude volle melk beetje bij beetje toevoegen en al kokend goed doorroeren,
  • Blaadjes laurier en nootmuskaat toevoegen,
  • Al roerend even laten koken tot de bloem gaar is en de saus  goed is gebonden,
  • Nog wat verdunnen met melk indien nodig.
  • Van het vuur afhalen.
  • Lasagne bereiden.

  • De oven alvast voorverwarmen tot 200 graden.
  • Laagje Bolognese saus op de bodem,
  • Vervolgens wat Bechamelsaus verdelen.
  • de 1e laag Lasagnevellen naast elkaar toevoegen, 
  • Dan een laagje Bolognesesaus erover zodat de bladen goed bedekt zijn,
  • Vervolgens wat Bechamelsaus verdelen. 
  • Strooi wat Parmezaanse kaas over de saus.
  • Leg een 2e laag lasagnevellen over de saus en herhaal het vorige tot dat alles op is en/ of de schaal gevuld is,
  • In feite onstaan er meerdere gevulde lagen. 
  • Als laatste flink wat geraspte Parmezaanse of een andere kaas erover,
  • Bakken in oven met aluminiumfolie erover tot het gaar is (40 minuten op 190 graden in voorverwarmde oven)
  • Na ongeveer 35 minuten de aluminiumfolie verwijderen zodat de kaas nog wat kleur krijgt.
  • Opscheppen en serveren met b.v. een blaadje Basilicum en eventueel met een stukje brood erbij. 

 

  • Ingrediënten.

  • 1 Ui snipperen + 1 ui voor de bechamelsaus,
  • Een flinke wortel, kleingesneden,
  • 3 stelen Bleekselderij (in stukjes snijden),
  • 3 eetle[pels Olijfolie,
  • 1 teen knoflook snipperen,
  • Voldoende Lasagne vellen,
  • 250 gram Passata / Tomatensaus,
  • Blokje runderbouillon,
  • Tomatenpuree (1 klein blikje)
  • 1 dl droge witte wijn (ook lekker bij de maaltijd natuurlijk)
  • Ongeveer 300 gram rundergehakt,
  • Zout/ Peper,
  • Italiaanse kruiden,
  • Eventueel wat Mozzarella plakjes,
  • Parmezaanse of belegen kaas (geraspt)
  • Boter voor het invetten van de schaal.
  • Bechamelsaus:
  • Roomboter (50 gram),
  • Bloem (60 gram), 
  • Volle melk (0,5 liter),
  • Nootmuskaatpoeder en 1 laurierblad,
  • Geraspte Parmezaanse kaas of belegen,
  • Grote ijzeren braadpan voor de saus + kookpan voor de bechamelsaus en bakblik of glazen schaal voor de Lasagne.