Kesrsen vlaai a la Limburgs
-
Bereiding:
- Maak eerst het deeg:
- Meng de helft van de bloem met lauwe melk en gist en laat even rusten,
- Meng de rest van de bloem met de boter/margarine, suiker, zout, evt. kaneel.
- Knijp met twee handen de boter samen met de bloem tot een korrelig luchtig geheel.
- Meng vervolgens beide bloemmengsels rustig tot een bol is geworden. Niet te veel kneden!,
- Laat het deeg rijzen en verdeel het in 2 bolletjes in de verhouding 55 / 45.
- Laat het wederom weer 15 minuten rusten en rijzen,
- Vet het bakblik licht in met boter,
- Maak intussen de vulling klaar:
- Als je kant en klare vlaaivulling gebruikt ... niets meer doen,
- Als je kersen op sap gebruikt dan deze eerst binden met maizena of aardappelzetmeel. Voor wat extra vanille smaak eventueel custardpoeder toevoegen. Even laten afkoelen.
- Rol de grootste deegbol uit en bekleed de vlaaibodem,
- Verdeel de vulling over de vlaaibodem,
- Rol vervolgens de kleine deegbol uit tot (ruim)de grootte van de vlaai bodem,
- Vouw deze plak in vieren en snij aan de zijkanten het deeg een stukje in. Dit worden de openingen in de vlaai,
- Leg de plak zorgvuldig over de vlaaivulling en sluit de randen goed aan,
- Overtollig deeg wegsnijden,
- Laat de vlaai even rijzen / rusten,
- Spuit een beetje water over de vlaai en strooi de suiker royaal over de vlaai,
- Bak de vlaai in een voorverwarmde van 220 graden C gedurende 25-30 minuten.
- Laat de vlaai even afkoelen en haal het uit het bakblik.
- Even uitwasemen op een rekje b.v.k.
- Smullen maar. Lekker met een bolletje ijs en slagroom!
Dit recept is afkomstig van Roel Peteers uit Valkenburg, de echte bakker!
Ingrediënten
Deeg:
- 350 gram bloem,
- 165 gram (volle)melk,
- 125 gram boter of margarine,
- 30 gram basterdsuiker,
- 7 gram droge gist,
- 5 gram zout,
- Eventueel mespuntje kaneel,
- 165 gram kristalsuiker.
Vulling:
- Voor de vulling: 750 gram kersen op sap,
- Eventueel extra suiker naar smaak,
- Eventueel 10 gram custardpoeder,
- 35 gram maizena of aardappelzetmeel.