Kesrsen vlaai a la Limburgs

  • Bereiding:

  • Maak eerst het deeg:
  • Meng de helft van de bloem met lauwe melk en gist en laat even rusten,
  • Meng de rest van de bloem met de boter/margarine, suiker, zout, evt. kaneel.
    • Knijp met twee handen de boter samen met de bloem tot een korrelig luchtig geheel.
  • Meng vervolgens beide bloemmengsels rustig tot een bol is geworden. Niet te veel kneden!,
  • Laat het deeg rijzen en verdeel het in 2 bolletjes in de verhouding 55 / 45.
  • Laat het wederom weer 15 minuten rusten en rijzen,
  • Vet het bakblik licht in met boter,
  • Maak intussen de vulling klaar:
    • Als je kant en klare vlaaivulling gebruikt ... niets meer doen,
    • Als je kersen op sap gebruikt dan deze eerst binden met maizena of aardappelzetmeel. Voor wat extra vanille smaak eventueel custardpoeder toevoegen.  Even laten afkoelen.
  • Rol de grootste deegbol uit en bekleed de vlaaibodem,
  • Verdeel de vulling over de vlaaibodem,
  • Rol vervolgens de kleine deegbol uit tot (ruim)de grootte van de vlaai bodem,
  • Vouw deze plak in vieren en snij aan de zijkanten het deeg een stukje in. Dit worden de openingen in de vlaai,
  • Leg de plak zorgvuldig over de vlaaivulling en sluit de randen goed aan,
  • Overtollig deeg wegsnijden,
  • Laat de vlaai even rijzen / rusten,
  • Spuit een beetje water over de vlaai en strooi de suiker royaal over de vlaai,
  • Bak de vlaai in een voorverwarmde van 220 graden C gedurende 25-30 minuten.
  • Laat de vlaai even afkoelen en haal het uit het bakblik.
  • Even uitwasemen op een rekje b.v.k.
  • Smullen maar. Lekker met een bolletje ijs en slagroom!

Dit recept is afkomstig van Roel Peteers uit Valkenburg, de echte bakker!

Ingrediënten

Deeg:

  • 350 gram bloem,
  • 165 gram (volle)melk,
  • 125 gram boter of margarine,
  • 30 gram basterdsuiker,
  • 7 gram droge gist,
  • 5 gram zout,
  • Eventueel mespuntje kaneel,
  • 165 gram kristalsuiker.

Vulling:

  • Voor de vulling: 750 gram kersen op sap,
  • Eventueel extra suiker naar smaak,
  • Eventueel 10 gram custardpoeder,
  • 35 gram maizena of aardappelzetmeel.