Glutenvrij brood 

  • Bereiding: (recept van Marijke Bol)

  • Los de gist en suiker/honing op in een beetje lauw water en laat het 10 minuten staan,
  • Meng de Psylliumvezels met de rest van het warme water,
  • Meng het Havermeel, Rijstmeel en Tapiocazetmeel, Zout, Appelazijn toe en spatel dit kort door elkaar,
  • Schenk hierbij de Gist en Psylliumvezel mengsels en kneed het totaal rustig door met de keukenmachine of mixer,
  • Voeg na enige tijd de olijfolie toe en meng het geheel tot een mooi deeg,
  • Tot slot kun je de zaden toevoegen en nog even door kneden.
  • Vet het bakblik in met olie of boter en eventueel een reep bakpapier en verdeel het deeg over het bakblik.
  • Versier het deeg eventueel met wat zaden op het deeg.
  • Laat het deeg op een warme plek en afgedekt met plasticfolie gedurende zo'n 1,5 uur rijzen.
  • Verwarm de oven op 240 graden voor en zet een schaaltje met grind er bij (om straks te kunnen stomen)
  • Als het deeg voldoende is gerezen bak het brood dan af op zo heet mogelijk en na 20 minuten op 220 graden gedurende zo'n 75 minuten.
  • Giet wat kokend water in het bakje met grind en sluit snel de ovendeur,
  •  Controleer met een satéprikker of kernthermometer of het voldoende gaar is,
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.
  • Snij het brood en smul of verpak het en vries het in.

Dit brood zou geschikt kunnen zijn voor mensen die geen gluten en/of lactose en/of ei mogen hebben.

Ingrediënten

  • 200 gram glutenvrij Havermeel,
  • Ik voeg zelf ook nog wat Havervlokken toe,
  • 150 gram Rijstmeel,
  • 150 gram Tapiocazetmeel,
  • Ik voeg zelf ook nog een schepje Arrowroot toe,
  • 600 gram warm water,
  • 12 gram droge gist,
  • 2 eetlepels suiker of honing,
  • 30 gram Psylliumvezels,
  • 10 gram Zout,
  • Klein scheutje Appelazijn,
  • 3 eetlepels Olijfolie,
  • Pompoenpitten, Zonnebloempitten, Walnoot naar smaak.