Glutenvrij brood
-
Bereiding: (recept van Marijke Bol)
- Los de gist en suiker/honing op in een beetje lauw water en laat het 10 minuten staan,
- Meng de Psylliumvezels met de rest van het warme water,
- Meng het Havermeel, Rijstmeel en Tapiocazetmeel, Zout, Appelazijn toe en spatel dit kort door elkaar,
- Schenk hierbij de Gist en Psylliumvezel mengsels en kneed het totaal rustig door met de keukenmachine of mixer,
- Voeg na enige tijd de olijfolie toe en meng het geheel tot een mooi deeg,
- Tot slot kun je de zaden toevoegen en nog even door kneden.
- Vet het bakblik in met olie of boter en eventueel een reep bakpapier en verdeel het deeg over het bakblik.
- Versier het deeg eventueel met wat zaden op het deeg.
- Laat het deeg op een warme plek en afgedekt met plasticfolie gedurende zo'n 1,5 uur rijzen.
- Verwarm de oven op 240 graden voor en zet een schaaltje met grind er bij (om straks te kunnen stomen)
- Als het deeg voldoende is gerezen bak het brood dan af op zo heet mogelijk en na 20 minuten op 220 graden gedurende zo'n 75 minuten.
- Giet wat kokend water in het bakje met grind en sluit snel de ovendeur,
- Controleer met een satéprikker of kernthermometer of het voldoende gaar is,
- Laat het brood afkoelen op een rooster.
- Snij het brood en smul of verpak het en vries het in.
Dit brood zou geschikt kunnen zijn voor mensen die geen gluten en/of lactose en/of ei mogen hebben.
Ingrediënten
- 200 gram glutenvrij Havermeel,
- Ik voeg zelf ook nog wat Havervlokken toe,
- 150 gram Rijstmeel,
- 150 gram Tapiocazetmeel,
- Ik voeg zelf ook nog een schepje Arrowroot toe,
- 600 gram warm water,
- 12 gram droge gist,
- 2 eetlepels suiker of honing,
- 30 gram Psylliumvezels,
- 10 gram Zout,
- Klein scheutje Appelazijn,
- 3 eetlepels Olijfolie,
- Pompoenpitten, Zonnebloempitten, Walnoot naar smaak.
