Kaas maken
Zelf kaas maken is spannend omdat je nooit helemaal zeker weet hoe het er uit gaat zien en hoe het gaat smaken. Het is en blijft een natuurproduct tenslotte.
Het productieproces op zich is redelijk eenvoudig maar best wel arbeidsintensief.
Goede hygiëne, de juiste attributen en geduld zijn belangrijk om tot een (goed) resultaat te komen.
In theorie is het mogelijk om met verse volle melk van de boer, wat zuursel en stremsel een verse kaas of Goudse kaas te maken. Voor een veilige start is de volle (gepasteuriseerde)melk van de supermarkt aan te bevelen voor beginnende kaasmakers.
Zelf haal ik de verse melk bij Kaasboerderij De Leyedaeler Goirle Wil je wat meer dan kun je toevoegingen zoals kruiden of specerijen erbij doen. Verder zijn er diverse schimmelsoorten te koop die vervolgens b.v. een Emmentaler, Gruyere, Blauwschimmelkaas, Camenbert b.v. maken. Deze zijn o.a. te koop bij Braumarkt in Almere of via internet.
Maar ik geef toe, dat lukt niet meteen heb ik gemerkt. Dus regelmatig proberen, hygiënisch werken en opschrijven wat je gedaan hebt is gewenst.
Er zijn overigens maar een paar boeken beschikbaar voor zover ik heb kunnen nagaan. Het boek "Kaas uit eigen keuken" van Nils Koster is een m.i. een duidelijk en compleet boek voor beginners.
Ook zijn er diverse workshops te volgen en artikelen via Internet te vinden.
Zelf heb ik veel gehad aan de hulp van Esther van der Zeijden van KaasEs.
Uitgelekte wrongel in de kaasvorm.
Naast de melk heb je wat hulpmiddelen nodig zoals een grote pan, kaasvormen, een mes of wrongelsnijder, thermometer, kaaspers (ook goed zelf te maken) en een koele ruimte. Zelf heb ik oude koelkast kunnen krijgen en een soort thermostaat gekocht om de temperatuur op het gewenste niveau te kunnen krijgen en te houden. Ook wat kaasmatjes en doek zijn handig.
Zie hiernaast voor mijn favoriete kaasjes.