Brood
Brood is weliswaar dagelijkse kost voor velen maar dat betekent niet dat het niet lekker mag zijn. Zelf brood bakken is leuk en smakelijker omdat je weet wat voor gezonde ingrediënten verwerkt. Ik ben een fan van het zelf mengen en kneden en gecontroleerd laten rijzen en bakken. Je kunt het ook lekkerder maken door iets extra's toe te voegen. Wat is nu heerlijker dan om de geur van vers brood te ruiken in je eigen huis?
De eerste sneetjes na het bakken zijn natuurlijk de lekkerste met een knapperige korst en nog een beetje warm. Maar je kunt het uiteraard ook snijden en invriezen en t.z.t. even oppiepen in de magnetron.
Brood wordt gemaakt van granen, zoals tarwe, rogge, haver, spelt, enzovoort in verschillende soorten en uitmalingsgraden. Bij het malen bij de molenaar of in de fabriek worden de korrels gemalen en al dan niet gezeefd. Zo krijg je volkorenmeel (is de hele korrel), bloem (gezeefd) of een mengsel hiervan (meel). De kwaliteit van de tarwe is bepalend en afhankelijk van de hoeveelheid eiwitten en water opnemend vermogen. De z.g. W-waarde.
Bruinbrood en volkorenbrood is wat donkerder dan wit brood. Heel donkerbruin brood wat je in de winkel ziet krijgt zijn kleur door toevoeging van b.v. geroosterde mout.
Volkorenbrood mag alleen zo heten als er voor 100% volkorenmeel in zit. In de praktijk zie je vaak combinaties van volkoren en bloem. Hoe meer volkoren hoe gezonder, dat wel!
In de buitenste laag van de graankorrel, ook wel de zemel genoemd, zit het grootste gedeelte aan voedingsvezels, vitamines en mineralen. De kiem is ook een onderdeel van de buitenste laag, hierin zitten weer goede vetten, vitamines en mineralen. De meelkern is het binnenste gedeelte van de graankorrel en bestaat uit koolhydraten en eiwitten. Een volkorenbrood, gemaakt van de hele korrel, bevat dus al deze voedingsstoffen.
Rogge is vaak een beetje grijs en heeft een heel eigen smaak. Ik vind dit wel wat lastiger om te maken omdat er veel minder gluten in zitten en lastiger zal rijzen. Dus minder luchtig brood is het resultaat.

Zelf heb ik een leuke cursus gevolgd bij TeesT culinaire opleidingen. De tweedaagse cursus werd gegeven door Edwin Klaasen en Albert Steehouwer in Vianen. Het boek "IK BAK GEWELDIG" is hierin inbegrepen. Dat broodbakken een beetje meer is dan wat ingrediënten kneden word je hier wel duidelijk gemaakt! Van Issa Niemeijer-Brown - een boek over brood- valt ook veel te leren met name over de Franse broodsoorten.
Ook de boeken van Robert van Broekhoven kan ik aanbevelen. Zo is het boek "Meesterlijk brood" prima voor beginners met heldere uitleg, voorbeelden en filmpjes.
Zie mijn favoriete baksels!